Skip to content

Coursera – besplatni kursevi iz svih oblasti

Coursera je online platforma koja pruža potpuno besplatne kurseve nekih od najprestižnijih američkih, kanadskih i australijskih univerziteta, svakome ko se registruje. Ovaj vid online obrazovanja omogućava bilo kome, sa bilo koje tačke na planeti, da dobije nova znanja i informacije.

Na Coursera platformi su dostupni kursevi iz različitih oblasti – od muzike, medicine, biologije, matematike, preko  humanističkih nauka i ekonomije, sve do informatike. 

Kursevi traju od nekoliko nedelja do nekoliko mjeseci. Neki kursevi su otvorenog tipa, pa se možete registrovati i početi sa pohađanjem istog kada vi želite, dok drugi kursevi imaju tačno utvrđen datum početka i kraja.

Kursevi su koncipirani na principu interaktivnog online učenja, gdje kompletan nastavni materijal i podršku eminentnih predavača dobijate kroz video predavanja, materijale za čitanje, kvizove, zadatke. Na kraju, dobija se sertifikat o savladanom programu.
Svaki kurs ima drugačija pravila oko dobijanja sertifikata.

Sva predavanja treba pažljivo ispratiti, hvatati bilješke i učestvovati u diskusijama na forumu. Pasivno gledanje video-predavanja nije dovoljno, jer se u toku predavanja pojavljuju nekoliko kratkih pitanja na koja treba da odgovorite da biste nastavili dalje.

Kao što smo rekli na početku, na Coursera platformi je dostupan veliki broj kurseva iz različitih oblasti.
Mi smo odlučili da vam u ovom tekstu predstavimo njih nekoliko koji su, po našem mišljenju među interesantnijima iz oblasti Biznis i menadžment.

Poslovna komunikacija u 21. vijeku – Komunikacija, verbalna i neverbalna, osnova je svega što radimo u svim životnim oblastima, a od posebne je važnosti za zapošljavanje u 21. vijeku. Dobra vijest je da se uspješna komunikacija uči, tj. da se kroz različite obuke, kao i lično zalaganje, može unaprijediti.
Fokus ovog kursa je podizanje svijesti o značaju komunikacije na poslu i razvijanje međuljudskih vještina, što će na kraju dovesti do toga da postanete kompetentniji u prenošenju svojih misli, poruka, ciljeva, što je ključ uspjeha.  
Kurs se sastoji od sledećih cjelina: proces i funkcije komuniciranja, obrasci ponašanja, verbalni i neverbalni znaci i ponašanje, samopouzdanje, istrajnost, upravljanje bijesom, rješavanje konflikata, timski rad, liderstvo, intervjuisanje i efikasnije komuniciranje pomoću društvenih mreža.
Kurs je na engleskom jeziku, otvorenog je tipa (možete početi bilo kada) i sadrži 8 sati video i pisanog materijala.

Uvod u osnove javnog nastupa – Na ovom kursu učićete o osnovama i principima javnog nastupa i kroz interakciju sa drugima kritički ispitati svoje i tuđe govorne sposobnosti.
Fokus kursa je na razumijevanju osnova diskusije, ali i na rješavanju problema koji imaju skoro svi - strah od javnog nastupa. Pohađajući ovaj kurs, pridružićete se izučavanju retorike, koje datira još iz Stare Grčke.
Kurs je dostupan na engleskom jeziku, otvorenog je tipa, i sadrži ukupno 18 sati video lekcija, kvizova i testova.

Poboljšajte svoje profesionalne sposobnosti  – Cilj kursa je da naučite kako da donosite odluke koje se tiču vaše buduće karijere i kako da preuzmete kontrolu nad svojim profesionalnim razvojem kroz brušenje kritičkog mišljenja i profesionalnih sposobnosti.
Svrha kursa je da naučite da prepoznate svoje snage, prednosti i vještine, ali i kako da ih predočite budućem poslodavcu.
Kurs počinje 01. juna i traje do 12. jula 2015. godine (6 sedmica), a vrijeme koje kurs zahtijeva je 3 do 6 sati sedmično. Kurs se organizuje na engleskom jeziku.

Ovo su samo neki od brojnih kurseva u ovoj oblasti.

Ljeto dolazi, a pored odmaranja, to je najbolji period za onlajn kurseve, jer imamo puno slobodnog vremena koje vrijedi utrošiti na učenje novih stvari o društvenim i prirodnim naukama ili se oprobati u nečemu što nas je oduvijek interesovalo.

 

Danas smo lansirali platformu #UReport. :) Cilj ove platforme je da, putem aplikacija za dopisivanje,...
U srijedu, 16. maja, pokrećemo platformu namijenjenu mladima od 15 do 24 godine – #UReport....
Strategija za mlade 2017-2021 Crna Gora
Youth Strategy 2017-2021 Montenegro
* obavezno polje