Skip to content
Objavljeno 05.07.2017 u 14:32

Preduzetništvo mladih: Izazovi i prilike

Učesnici skupa saglasili su se da je neophodno investirati u unapređenje motivacije i znanja mladih o preduzetništvu, kao i razvoj preduzetničke kulture u Crnoj Gori i unapređenje poslovnog ambijenta, što će u značajnoj mjeri doprinijeti ubrzanju ekonomskog razvoja i ujedno uticati na povećanje njihove zapošljivosti.

Kakve su preduzetničke perspektive mladih u Crnoj Gori? Koliko su spremni za pokretanje sopstvenog biznisa? Sa kakvim barijerama se susreću i na koji način ih mogu prevazići? Na koji način unaprijediti ambijent za mlade preduzetnike?

Odgovore na ova i druga pitanja koja se tiču preduzetništva mladih pokušali su da nađu učesnici okruglog stola „Preduzetništvo mladih: Izazovi i prilike“ koji je u Privrednoj Komori organizovalo Nacionalno partnerstvo za preduzetničko učenje, u saradnji sa Ministarstvom finansija i Sistemom Ujedinjenih Nacija. Skup je okupio predstavnike relevantnih institucija, mladih preduzetnika i preduzetnica koji su razmatrali moguće mjere podrške preduzetništvu mladih.

Istraživanja pokazuju da bi više od polovine mladih radije radilo za sebe nego za poslodavca, dok njih trećina razmišlja o pokretanju svog biznisa. Ipak, takve aspiracije najčešće se ne realizuju zbog brojniih barijera.

“Neophodno je razvijati preduzetnički duh još u školskim klupama” – smatra dr Mladen Perazić iz Privredne komore Crne Gore. Sa tim je saglasna i Bojana Bošković iz Ministarstva finansija, koja je naglasila da praktičan rad tokom školovanja znatno unapređuje preduzetnički duh kod mladih. „Zato je novim odredbama Zakona o visokom obrazovanju uvedena je praktična nastava kao obaveza svih visokoškolskih institucija” – kazala je ona.

Učesnici skupa saglasili su se da je koordinacija relevatnih institucija od vitalnog značaja za motivisanje mladih da se bave preduzetništvom. Time se Nacionalno partnerstvo za preduzetničko učenje, mreža koju čine predstavnici vladinih institucija, biznis asocijacija, NGO sektora i univerziteta.

Važnost sinergije različitih aktera naglasila je i koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori Fiona Mekkluni.

„Nalaženje rješenja i prevazilaženje prepreka u razvoju biznisa, moguće je samo kroz zajednički rad“ – kazala je ona.

„Glavni cilj jednog društva treba da bude razvijanje potencijala mladih da se ostvare“ – kazala je Elin Mekkalum, ekspertkinja iz oblasti preduzetničkog učenja koja je vodila radionicu na temu “Stvaranja mape puta za mladog preduzetnika”.

Na skupu su predstavljene i preporuke za javne politike u oblasti preduzetništva mladih, pripremljene kroz zajednički program Ujedinjenih nacija za mlade, a u partnerstvu sa Direkcijom za razvoj malih i srednjih preduzeća i Ministarstvom finansija. Preporuke se mahom odnose na kompetencije koje se stiču kroz formalno i neformalno obrazovanje, otvorenost institucija, dostupnost informacija i finansijskih sredstava uz savjetodavnu i mentorsku podršku, preduzetničku infrastrukturu, unapređenje poslovnog ambijenta, kao i kreiranje pozitivnog odnosa društva prema preduzetništvu.

 „Samozaposleni čine 9,9% ukupno zaposlenih mladih, od čega su 1,5 odsto poslodavci. Preko 60% mladih bi prije radilo za sebe nego za poslodavca, 75% njih smatra da je pokretanje sopstvenog biznisa rizično, dok jedna trećina mladih razmišlja o pokretanju biznisa“ – kazala je autorka preporuka Dragana Radević.

Učesnici skupa saglasili su se da je neophodno investirati u unapređenje motivacije i znanja mladih o preduzetništvu, kao i razvoj preduzetničke kulture u Crnoj Gori i unapređenje poslovnog ambijenta, što će u značajnoj mjeri doprinijeti ubrzanju ekonomskog razvoja i ujedno uticati na povećanje njihove zapošljivosti.

Detaljan izvještaj sa okruglog stola možete naći na ovom linku.  

Fotografije sa događaja su dostupne na ovom linku. 

comments powered by Disqus
Još danas i sjutra se možete prijaviti za našu Team building radionicu koja će se...
Za kraj školske godine pripremili smo vam još jednu radionicu! :) Ovog puta radićemo na...
Strategija za mlade 2017-2021 Crna Gora
Youth Strategy 2017-2021 Montenegro
* obavezno polje